Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ló kialakulása:

Az első kb.rókaméretű miniló az Eohippus nevet kapta a tudósoktól.Az aprócska,kb. 35 cm magas,elsősorban lombokkal és cserlyékkel táplálkozó élőlény még nem rendelkezett patákkal:az elülső lábain 4, míg a hátulsókon 3 ujja volt.

A következő fejlettségi szinten lévő lóelődök a Mesohippus és Miohippus körülbelül 25-40 millió évvel ezelőtt az oligocén és miocén idején jelent meg.Mind elülső és hátulsó lábain 3 ujj volt.

Kb.17 millióévvel ezelőtt, a késő miocén idején Észak Amerikában tűnt fel a Meryhippus .Ez kb.90 cm-es minilónak mondható.A Meryhippus már egyetlen ujjon járt,bár a mellette lévő két ujj csökevénye még megvolt.

A Pliohippus kb. 6 millió évvel ezelőtt jelent meg a Földön. Ez volt az első egy lábujjal rendelkező,már ténylegesen patásnak mondható állat az evolúció ban, 120 cm-es marmagassággal.

A ma élő ló az Equus caballus  kb.1 millió évvel ezelőtt jelent meg a Földön.

A ló rokonai:

A ló legközelebbi rokona a szamár(Equus asinus), a vadszamár(Equus heminous heminous),Valamint a zebra(Equus zebra).

A ló háziasítása:

A ló háziasításának pontos idejére és helyére nincs általánosan elfogadott elmélet.A szakértők nagyrésze azomban valószínőnek tartja,hogy a ló háziasításának folyamata Közép -Ázsiában kezdődött,ezután Oroszországban, majd Mezopotámiában történt.

A ló tenyésztése:

Amint egyre szélesebb körben megjelent az igény a ló használatára,illetve egyre nagyobb számú egyed állt rendelkezésre,az ember felfedezte,hogy melyek a ló kívánatos,továbbörökítendő tulajdonságai.

A ló szaporodása:

A ló emlős állat,melynek szaporodása történhet természetes vagy mesterséges fedeztetés útján.A kancák 11 hónapig azaz 325-350 napig vemhesek.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mdslidji@jfdieodk.hu

(Reni, 2009.11.30 17:13)

Ez mind igaz, de egy ugyan ilyen oldalon ugyanez a szöveg van fennt, sőt sokkal több érdekesség.....
Szal, kicsit még egészíteni kéne rajta....

magyarkatus@gmail.com

(Kata, 2009.01.05 16:54)

Húú...érdekes történet! De tényleg!! És tök érdekes ahogy elképzeltem egy három ujjú lovat! :)